Wino białe czy czerwone? Na co zwracać uwagę dobierając wino do dań?
Włoska tradycja podawania wina do potraw zawędrowała też do Polski. Coraz częściej na naszych stołach gości ten szczególny trunek. To kłopotliwe, okazuje się, że nasza wiedza dotycząca tego, w jaki sposób dobierać wino do posiłków nie jest nazbyt rozbudowana. Podpowiadamy które wino pasuje do jakich potraw.
Winnica online
Jakie wino pasuje do dań z makaronem?
Makarony najprzyzwoiciej podawać z winami wytrawnymi, które powinny być jednakże lekkie. Jeśli makaron serwowany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najlepiej wino czerwone. W ostateczności takie danie można zestawić też z winem różowym.
wino w kartonowych boksach
Z którym winem serwować dania rybne?
Stara norma mówi, że do ryb najlepiej pasuje wino białe. Warto niemniej jednak nie zapominać, iż nie jest to sztywna norma. Jeśli podajemy gościom zupę rybną, jesteśmy w stanie podać ją z winem czerwonym. Wymóg jest jednak jeden: musi to być wino lekkie.
Z którym winem najlepiej komponuje się mięso?
W tym wypadku wiele zależy od rodzaju mięsa. Do drobiu serwować wolno zarówno wino białe, jak oraz czerwone. Jeśli decydujemy się na to drugie, to powinno to być wino lekkie. W przypadku kurczaka z rożna w grę wkracza jedynie wino czerwone. Cielęcina ma prawo być serwowana albo z młodym winem czerwonym, bądź musującym winem różowym. Jeśli na stole ma pojawić się mięso smażone, zaopatrzyć należy się w mocniejsze wino o odcieniu czerwonym.