Kraków- nie tylko zabytki, jednak również wspaniała kuchnia
Kraków to z pewnością jedno z najpiękniejszych oraz w najwyższym stopniu bogatych w tradycję polskich miast – nie da się kłócić z tym stwierdzeniem. Niemniej jednak stolica Małopolski to nie wyłącznie Wawel oraz piękne zabytki – to też sztuka kulinarna oraz lokalne dania i produkty, z których słynie Kraków. Duża grupa turystów zdaje się zapominać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, gdyż krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, szczególnie, gdy chodzi o dania oraz regionalne produkty.
najlepsze polskie jedzenie w Krakowie
Lokalne produkty z Krakowa
Nie byłoby kuchni bez doborowych produktów. Kraków słynie w głównej mierze z fenomenalnego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Gigantycznym powodzeniem cieszy się również masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy lub sól wielicka. Te towary w szeregu przypadków tworzą podstawy lokalnych dań kuchni Krakowskiej.
Kuchnia Krakowa – miejscowe dania i potrawy
Chociaż kuchni Krakowa obfituje w ogrom wspaniałych regionalnych produktów – turyści z reguły poszukują gotowych dań, jakie za pomocą przeżyć kubków smakowych opiszą tradycję kucharską stolicy Małopolski. I tu Kraków nie ma powodów do wstydu. Degustatorzy dań mięsnych mogą pokusić się o uszczknięcie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej czy jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Potrawy rybne to natomiast karp w zalewie octowej lub karp zatorski wędzony. Pasjonaci zup powinni posmakować żurek po krakowsku bądź też barszcz czerwony krakowski.
Niemniej jednak to, z czego w największym stopniu słynie Kraków w Polsce i na całym świecie to nie danie główne, zupa lub przystawka – to delikates, który wolno traktować jako zwykły specjał. Mowa naturalnie o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o obrysie koła. Wyróżniają go również charakterystyczne sploty, które wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki powinny posiadać średnicę między 12 a 17 centymetrów i ważyć do 120 gramów. W większości wypadków obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem czy też kompozycją suszonych ziół.
Mniej popularnym, chociaż także uznawanym za lokalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, wypiekane na bazie zakwasu żytniego. Pokrywa chleba pokryta jest otrębami żytnimi – chleb ten wolno rozpoznać też po specyficznych pęknięciach oraz grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).
http://mshg.pl/nasze-restauracje/
Jak dostrzega się, Kraków stoi nie tylko Wawelem i Sukiennicami – to też raj dla smakoszy, którzy wypatrują innowacyjnych, polskich regionalnych kuchni i artykułów, za pomocą których są w stanie o dużo prawidłowiej poznać Kraków i jego okolice.