Świetna włoska kuchnia
Masz ochotę dobrze zjeść? Spośród szerokich wariantów, jakie daje europejska sztuka kulinarna na wyjątkową uwagę zasługuje kuchnia włoska. Z jakiego powodu? Przede wszystkim dlatego, że włoska kuchnia to kalejdoskop aromatów, połączeń oraz duża dawka zdrowia.
Charakterystyczne włoskie przyprawy
Standardowemu Polakowi restauracja włoska, łączy się prawie zawsze z pizzą i makaronem i czasem z winem. Podczas gdy włoska kuchnia to też takie smakołyki jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.
Podstawowe włoskie jedzenie
Makarony są bazą włoskiej kuchni. Włosi gotują makarony w dziesiątkach rodzajów. Praktycznie niełatwo wymyśleć produkty których nie można dodać do makaronu. włoski kucharz Ryby, różne rodzaje mięs, np. wieprzowe czy dziczyzna oraz przeróżne przyprawy, sprawiają, że pasty nie są w stanie się znudzić.
Kolejną charaterystyczną potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie pochodzi ona z Włoch lecz z Grecji. Znana jest jednak jako włoskie danie. Prawdziwa pizza włoska to niezbyt grube ciasto i mała ilość dodatków. Najpopularniejsza jej wersja to margharita z serem. Prawdziwie włoska pizza to rozkosz podniebienia, ale również bomba kaloryczna. Nie jest to zatem danie dla tych, którzy chca być „fit”.
Włoskie potrawy to znacznie więcej niż jedynie pizza i makaron. To również canelloni, tortellini, minestrone i liczne desery – np. tiramisu czy panna cotta. Odwiedzając restaurację włoską nie warto zapominać o winie czy o pysznych serach- ricotty, mozarelli i grana padano.
Zobacz film